Browse By

Idealni pripomočki za domačo vadbo

Dandanes nam hiter tempo življenja večkrat preprečuje, da bi našli čas za obisk fitnes centra. Vse več ljudi se zato odloča za vadbo doma, pri čemer postajajo priljubljeni različni vadbeni pripomočki. Med najbolj priljubljenimi so tisti, ki omogočajo raznolikost in učinkovitost treningov ter so enostavni za uporabo in shranjevanje. Izbira je odvisna od naših osebnih ciljev, prostora in proračuna, kombinacija več produktov pa nam bo zagotovila raznolikost in celovit pristop.

Sobno kolo in orbitrek za učinkovit kardio trening

Oglejmo si podrobneje dve napravi, s katerima lahko učinkovito krepimo kardiovaskularno zdravje in ohranjamo kondicijo ter lepo postavo. Med najbolj popularne sodi sobno kolo, ki prinaša nizko obremenitev sklepov. Primerno je za vse starostne skupine in nudi različne stopnje upora za prilagoditev intenzivnosti vadbe. Sobno kolo povežite z telefonom za nastavitev različnih ciljev. Orbitrek ali eliptični trenažer pa ponuja celovit trening za zgornji in spodnji del telesa ter je ravno tako prijazen do sklepov. Omogoča prilagoditev upora in naklona za različne vrste treningov. Več informacij je na voljo tukaj:  https://www.fitnesshop.si/trgovina/fitnes/kardio/eliptiki/

orbitrek

Sobno kolo – prednosti in vrste

Sobno kolo je enostavno za uporabo – nastavitev in prilagoditev sedeža ter pedal je preprosta, zato lahko hitro pričnemo vaditi. Kolesarjenje zaradi nizke obremenitve sklepov prinaša manjšo verjetnost poškodb. To je še posebej pomembno za starejše osebe in tiste z bolečinami v sklepih. Izboljšuje srčno-žilni sistem, krepi srce in povečuje vzdržljivost. Prav tako sobno kolo pomaga pri kurjenju kalorij in zmanjševanju telesne teže. Na trgu je na voljo več vrst, med katerimi so najpogostejše:

  • Pokončno: Klasična oblika, ki simulira kolesarjenje na cesti. Primerna za vse uporabnike, od začetnikov do naprednih kolesarjev.
  • Ležeče: Ponuja večjo podporo za hrbet. Idealno za starejše osebe ali tiste z bolečinami v hrbtu.
  • Indoor cycling oziroma spinner: Namenjena intenzivnejši vadbi, podobni tisti v fitnes studiih. Ponuja možnost prilagajanja upora za bolj zahtevne treninge.

Večina ima vgrajene merilnike, ki spremljajo srčni utrip, prevoženo razdaljo, porabljene kalorije in čas udejstvovanja. Tako lahko natančno sledimo napredku in prilagajamo program.

sobno kolo 3 (1)

Sobno kolo povežite z telefonom za dodatno spodbudo

Nekatere modele je možno povezati z našo mobilno napravo preko aplikacije, ki si jo naložimo pred pričetkom. Aplikacija omogoča različne programe, ki nas bodo dodatno motivirali. Tako se npr. lahko s pomočjo Google Maps Street View virtualno podamo na ulice katerega izmed velikih mest, kot so London ali Pariz, ter si resnično popestrimo vadbeno rutino.

orbitrek 1

Orbitrek za celo telo

Orbitrek združuje prednosti teka, hoje in kolesarjenja. Omogoča treniranje celotnega telesa,saj vključuje tako zgornji kot spodnji del oziroma sodelujejo mišice nog, rok, hrbta in trebuha. Kot omenjeno, je tudi orbitrek sklepom prijazen, saj gibanje po eliptični poti zmanjšuje stres na kolenih in gležnjih, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe. Redna uporaba izboljšuje srčno-žilni sistem, krepi srce in povečuje vzdržljivost. Prav tako pomaga pri porabi kalorij in zmanjševanju telesne teže. Obstaja več vrst, ki se razlikujejo glede na velikost, glede na pozicijo vztrajnika oziroma motorja, funkcionalnost in ceno:

  • Lahko ima pogonski mehanizem na sprednji strani, kar ponuja daljšo eliptično pot in to je primerno za višje uporabnike.
  • Če je pogonski mehanizem na zadnji strani, ponuja bolj kompaktno zasnovo, kar je primerno za manjše prostore.
  • V kolikor pa je na sredini naprave, ponuja bolj naravno eliptično gibanje in boljšo stabilnost.

Orbitrek ima različne nastavitve upora in naklona, s čimer lahko prilagajamo intenzivnost vadbe. Tako lahko oblikujemo raznolike treninge, ki so primerni tako za začetnike kot za napredne uporabnike.

sobno kolo (2)

Kombinirana uporaba in drugi praktični rekviziti

Kombinacija obeh naprav zagotavlja celovito vadbo, kar je idealno za dosego različnih fitnes ciljev, ne glede na to, ali smo začetniki ali napredni uporabniki. Združujemo ju lahko na naslednje načine:

  • Izmenično: Izmenjujmo vadbo na eni in drugi napravi, da dosežemo raznolikost in preprečimo monotonijo. Na primer, en dan vadimo na eni, naslednji dan pa na drugi.
  • Krožno: Kombinirajmo ju v enem treningu – začnimo s 15 minutami na eni napravi, nato preklopimo na 15 minut na drugi in ponovimo.
  • Intervalno: Vključimo intervale, kjer bo visoko intenzivna vadba prepletena z nizko intenzivnimi odmori. Recimo, 2 minuti hitrega kolesarjenja, nato 2 minuti počasnejšega tempa, in enako velja za orbitrek.
  • Raznolikost: Uporabimo različne nastavitve upora in naklona, da simuliramo različne terene in intenzivnosti. To bo povečalo učinkovitost in nam pomagalo doseči boljše rezultate.

sobno kolo 1 (2)

Odlično pa ju lahko kombiniramo tudi z drugimi rekviziti. Mednje lahko sodijo med drugim:

  • Fitnes žoge: Z njimi krepimo stabilnost, ravnotežje in jedro. Primerne so tudi za raztezanje in rehabilitacijo.
  • Elastični trakovi: Odlični so za moč, raztezanje in rehabilitacijo. So prenosljivi in enostavni za shranjevanje, na voljo pa so v različnih stopnjah upora.
  • Uteži in ročke: Uporabne so za krepitev mišic celotnega telesa. Na voljo so v različnih težah, s čimer lahko postopno povečujemo obremenitve.

Z naštetimi pripomočki lahko učinkovito krepimo zdravje kar v zavetju lastnega doma. Pomembno je, da izberemo take, ki so kakovostni in varni, da bodo ustrezali našim potrebam in omogočili dosego želenih rezultatov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *